Print this page
Τρίτη, 21 April 2015 00:00

Ασύρματη τεχνολογία φόρτισης "WiTricity" έρχεται σύντομα σε φορητές συσκευές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και περισσότερα

Rate this item
(0 votes)

Πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, ο μηχανικός και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα πρότεινε ένα παγκόσμιο σύστημα ασύρματης μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά ένα βασικό εμπόδιο για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου οράματος υπήρξε πάντα η αναποτελεσματικότητα της μεταφοράς ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

 

Ωστόσο, κοντά στο τέλος της τελευταίας δεκαετίας, μια ομάδα από ερευνητές του MIT με επικεφαλή τον καθηγητή της Φυσικής Marin Soljacic έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση μιας πιο πρακτικής ασύρματης φόρτισης. Κατ 'αρχάς, το 2007, η ομάδα άναψε ασύρματα μια λάμπα 60 Watt από 2,5 μέτρα μακριά χρησιμοποιώντας δύο μεγάλα πηνία χαλκού με συντονισμένες συχνότητες, μεταφέροντας ενέργεια από το ένα στο άλλο μέσω του μαγνητικού πεδίου. Στη συνέχεια, το 2010, συρρίκνωσαν τα πηνία αρκετά και αύξησαν σημαντικά την αποδοτικότητα του συστήματος, σημειώνοντας μελλοντικές εφαρμογές σε καταναλωτικά προϊόντα.

Τώρα, αυτή η τεχνολογία ασύρματης ηλεκτρικής ενέργειας «wireless electricity"(ή "WiTricity") έρχεται σε κινητές συσκευές, ηλεκτρικά οχήματα, και ενδεχομένως μια σειρά από άλλες εφαρμογές.

Ο στόχος είναι ένας κόσμος "ελεύθερος από καλώδια", λέει ο Soljacic. Κατά κύριο λόγο, αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να έχουν καλώδια και εξωτερικές μπαταρίες φόρτισης. Αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε οφέλη, όπως μικρότερες μπαταρίες και λιγότερο υλικό που θα μειώσει το κόστος για τους κατασκευαστές αλλά και τους καταναλωτές.

«Είναι ίσως όνειρο κάθε καθηγητή στο MIT να βοηθήσει να αλλάξει τον κόσμο για to καλύτερo», λέει ο Soljacic, ένας συνιδρυτής του WiTricity που σήμερα ανοίκει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. "Πιστεύουμε ότι η ασύρματη φόρτιση έχει τη δυνατότητα να το επιτύχουμε."

Αυτός δεν είναι ο μόνος. Το 2014, η WiTricity υπέγραψε συμφωνία με την Intel για να ενσωματώσουν την τεχνολογία WiTricity σε υπολογιστικές συσκευές με επεξεργαστές της Intel. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Toyota υπέγραψε συμφωνία για μια μελλοντική γραμμή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αρκετές ακόμη γνωστές και μη εταιρίες έχουν πρόσφατα ενταχθεί στην παρέλαση αδειοδότησης για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων της Thoratec για βηματοδότες. Υπάρχουν ακόμη φήμες και για κράνος που τροφοδοτείται ασύρματα μέσω σακιδίου, ειδικά για στρατιωτικές εφαρμογές.

Ισχυρότερη σύζευξη

Παρόμοιες τεχνολογίες ασύρματης φόρτισης υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, φόρτιση που χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ δύο πηνίων, χρησιμοποιείται σε μετασχηματιστές και ασύρματες οδοντόβουρτσες. Υπάρχουν επίσης ασύρματοι φορτιστές κινητού τηλεφώνου που βασίζενται στην επαγωγή.

"Αυτά λειτουργούν καλά, αλλά μόνο σε τόσο μικρές αποστάσεις, που σχεδόν ακουμπάνε" λέει ο Soljacic. «Γίνονται τρομερά αναποτελεσματικά όταν η απόσταση αυξάνεται."

Τα λέιζερ μπορεί επίσης μπορούν να μεταφέρουν ενέργεια μεταξύ δύο σημείων, όπως δύο δορυφόρους. Αλλά αυτό απαιτεί μια συνεχή διαδρομή μεταξύ του πομπού και του δέκτη, η οποία «προφανώς δεν είναι ιδανικό για τα καταναλωτικά προϊόντα," λέει ο Soljacic.

Από την άλλη πλευρά, τo σύστημα WiTricity των πομπών και δεκτών με μαγνητικά πηνία «μεταφέρει αποτελεσματικά ενέργεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις», λέει ο διευθύνων σύμβουλος Alex Gruzen. "Μπορεί επίσης να φορτίσει μέσω υλικών όπως ξύλο ή γρανίτη, δίνει την ελευθερία να μετάκινούμε τις συσκευές και να φορτίζουμε πολλές συσκευές ταυτόχρονα."

Ασύρματη φόρτιση: Τι προσδοκούμε

O Gruzen βλέπει thn ασύρματη φόρτιση όπως την εξέλιξη μιας παρόμοιας τεχνολογίας, το WiFi, στην οποία ήταν μάρτυρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως ανώτερος αντιπρόεδρος της παγκόσμιας επιχείρησης Hewlett Packard.

Εκείνη την εποχή, οι δυνατότητες του WiFi σπανίως εφαρμόζονταν σε φορητούς υπολογιστές. Αυτό δεν άλλαξε μέχρι που εταιρείες άρχισαν να παρέχουν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ σε λόμπι ξενοδοχείων, βιβλιοθήκες, αεροδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους.

Τώρα, έχοντας αναπτύξει ένα πρότυπο για την ασύρματη φόρτιση των συσκευών των καταναλωτών με την A4WP (Alliance for Wireless Power/Συμμαχία για ασύρματο ενέργεια), γνωστή ως Rezence, η WiTricity στοχεύει να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ασύρματη φόρτιση.

"Θα μπορείτε να έχετε μια επιφάνεια φόρτισης όπου κι αν πάτε, από τον πάγκο της κουζίνας σας μέχρι και τον χώρο εργασίας σας ή την αίθουσα αναμονής αεροδρομίου και το λόμπι του ξενοδοχείου." λέει. "Σε αυτό το μέλλον, δεν θα χρειάζεται να έχετε μαζί σας καλώδια. Δημόσια πρόσβαση στην φόρτηση των συσκευών σας απλά θα γίνει κάτι αναμενόμενο. Αυτό είναι που στοχεύουμε."

Read 3502 times Last modified on Τρίτη, 21 April 2015 16:05