Print this page
Παρασκευή, 19 June 2020 00:00

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για να βοηθήσετε τους επιστήμονες

Rate this item
(0 votes)

 

sBdPKCMUGWvygiiU8oUjBW

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας για να βοηθήσετε τους επιστήμονες να αναπτύξουν μια θεραπεία για τον κοροναϊο.

Αυτήν τη στιγμή, ο ιός κοροναϊού σαρώνει ολόκληρο τον κόσμο και είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση. Ένα από τα πράγματα που το κρατά στο επίκεντρο της προσοχής όλων είναι η έλλειψη συγκεκριμένων θεραπειών που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους - ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους - να το περάσουν.

Προκειμένου να αναπτυχθούν αυτές οι θεραπείες, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν πολλή δουλειά να κάνουν - αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να μπορείτε να βοηθήσετε.

 

Οι φίλοι μας στο Folding @(at) Home έχουν δημοσιεύσει μια ανάρτηση ιστολογίου ζητώντας από τους ανθρώπους να εκτελέσουν τον πελάτη F@H, προκειμένου να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν μια θεραπεία για τον κοροναϊό. Σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε την ανάρτηση του ιστολογίου, καθώς πηγαίνει σε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ό, τι οι απλοί τεχνικοί δημοσιογράφοι σαν εμάς αισθάνονται άνετα να κάνουν, αλλά μπορούμε να σας βοηθήσουμε να ρυθμίσετε και να βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε την πιο υπολογιστική ιπποδύναμη.

Έχουμε τρέξει το F@H στους υπολογιστές μας για περίπου μία εβδομάδα τώρα και σας ενθαρρύνουμε να κάνετε το ίδιο. Εάν το ρυθμίσετε σωστά, μπορείτε ακόμη και να βοηθήσετε όταν εργάζεστε στον υπολογιστή σας.

2657E6FA 2667 49EB A86E 251CE46A6E56Αξιολογήστε τις δυνατότητες του υπολογιστή σας.

Αυτή είναι καλή συμβουλή σχεδόν κάθε φορά, αλλά εάν πρόκειται να φορολογείτε σοβαρά τον υπολογιστή σας με κάτι σαν το Folding @ Home, πρέπει να γνωρίζετε τι μπορεί να κάνει ο υπολογιστής σας.

Ιδιαίτερα, θα πρέπει να πάρετε μια ιδέα για το είδος της CPU που χρησιμοποιείτε. Ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αυτό εάν βρίσκεστε στα Windows 10, είναι να πατήσετε Ctrl + Shift + ESC, το οποίο θα εμφανίσει το Task Manager. Μόλις μπείτε εκεί, κάντε κλικ στο βέλος στην κάτω δεξιά γωνία του παραθύρου με την ένδειξη "Περισσότερες λεπτομέρειες" και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην καρτέλα απόδοσης. Εδώ θα μπορείτε εύκολα να πάρετε μια πολύ καλή ιδέα του υλικού στον υπολογιστή σας.

Εάν χρησιμοποιείτε Mac, μπορείτε επίσης να πάρετε μια ιδέα για το είδος του υπολογιστή που χρησιμοποιείτε μεταβαίνοντας στο λογότυπο της Apple στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης σας, κάνοντας κλικ σε αυτό και επιλέγοντας "About This Mac". Δυστυχώς, η Apple δεν έρχεται ακριβώς με τις ακριβείς προδιαγραφές εάν χρησιμοποιείτε macos High Sierra ή νωρίτερα. Αλλά αν έχετε MacBook Pro τα τελευταία χρόνια, μπορείτε να υποθέσετε ότι το Core i7 είναι κάτι παραπάνω από ικανό.

Δυστυχώς, θα πρέπει να το αναζητήσετε μόνοι σας για να λάβετε τον ακριβή πυρήνα του φορητού υπολογιστή σας - απλώς google "MacBook Pro (15-ιντσών, 2018) προδιαγραφές Core i7" ή οποιοδήποτε μοντέλο έχετε για να λάβετε πιο λεπτομερείς πληροφορίες προδιαγραφών.

Γενικά, εάν πρόκειται να εκτελέσετε αυτό το πρόγραμμα ενώ εργάζεστε, θα θέλετε τουλάχιστον 6 πυρήνες και 12 νήματα ή "Λογικούς επεξεργαστές" - οι οποίοι φυσικά θα αποκλείσουν πολλούς φορητούς υπολογιστές (Μην ανησυχείτε, εσείς μπορείτε ακόμα να βοηθήσετε).

Θα έχετε την επιλογή όταν ρυθμίζετε το Folding @ Home για να επιλέξετε πόσα από το υλικό(Hardware) σας θέλετε να αφιερώσετε για την καταπολέμηση της νόσου, από το «Φως» έως το «Πλήρες». Εάν εκτελείτε φορητό υπολογιστή ή σε οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή με ασθενέστερη CPU, σας συνιστούμε να μην χρησιμοποιείτε τη ρύθμιση "Πλήρης" όταν εργάζεστε, αλλά εάν θέλετε να προσφέρετε συνεχή βοήθεια, η προεπιλογή "Light" θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να εκτελεστεί στο παρασκήνιο.

XXag5ZzywY8bWUDzFJMYbY 1200 80Πως να τρέξετε το Folding @ Home.

Μόλις αισθανθείτε άνετα να εκτελέσετε το Folding @ Home, το να ξεκινήσετε είναι πραγματικά αρκετά εύκολο. Μεταβείτε στην αρχική σελίδα Folding @ και επιλέξτε «Έναρξη αναδίπλωσης». Από εκεί μπορείτε να το κατεβάσετε για τα Windows 10 αμέσως.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε Windows 10, υπάρχει ένας σύνδεσμος για εναλλακτικές λήψεις και θα πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτό. Από εκεί μπορείτε να κατεβάσετε έναν υπολογιστή-πελάτη για macOS ή διάφορες εκδοχές του Linux.

Προχωρήστε και πραγματοποιήστε λήψη του προγράμματος-πελάτη που είναι κατάλληλο για το σύστημά σας, ανοίξτε το αρχείο λήψης και ακολουθήστε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη. Μόλις εγκατασταθεί, θα πρέπει να εκτελείται αυτόματα (εκτός εάν του είπατε να μην το κάνει.)

Μόλις εκτελεστεί, υποθέτοντας ότι έχετε τα Windows 10, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το εικονίδιο Folding @ Home στο δίσκο του συστήματός σας, το οποίο μοιάζει με μια πρωτεΐνη που αποτελείται από μια δέσμη διαφορετικών χρωμάτων. Όταν αυτό είναι ενεργό στο δίσκο συστήματος, αυτό σημαίνει ότι εκτελείται. Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο για πρόσβαση σε διάφορες ρυθμίσεις για το λογισμικό και ακόμη και να το θέσετε σε παύση εάν εργάζεστε σε κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Υπάρχουν πολλά κοκκώδη στοιχεία ελέγχου στην εφαρμογή, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε. Όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων, μπορείτε ουσιαστικά να χρησιμοποιήσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και όλα θα είναι ομαλά.

Υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που θα συμβουλεύαμε να χτυπήσουμε στην αρχή. Θα πρέπει να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο και να επιλέξετε «Web control». Από εκεί, αλλάξτε το ρυθμιστικό ισχύος σε «Μεσαίο» ή «Φως» (εκτός εάν έχετε αρκετή ψύξη, την οποία θα προχωρήσουμε περαιτέρω). Επίσης, εκτός εάν δεν έχετε φόρτο εργασίας υπολογιστών βαρέως τύπου για εργασία, θα πρέπει να μεταβείτε στη στήλη που ονομάζεται «Πότε» και να το ορίσετε σε «Μόνο σε κατάσταση αδράνειας». Διαφορετικά, θα τρέχει στο παρασκήνιο ανά πάσα στιγμή, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό για λιγότερο ισχυρά συστήματα.

αρχείο λήψηςΚρατώντας τα πράγματα χαλαρά και ύπο έλεγχο.

Λόγω του εντατικού φόρτου εργασίας που θα ανεβάζει η CPU σας, η συσκευή σας θα αρχίσει να παράγει έναν τόνο θερμότητας - κάτι που είναι εντελώς καλό. Ευτυχώς, οι περισσότεροι επεξεργαστές αυτές τις μέρες έχουν έναν τόνο θυρίδων ασφαλείας για να επιβραδύνουν τη CPU όταν τα πράγματα γίνονται λίγο πολύ ζεστά, οπότε δεν κινδυνεύετε πραγματικά να καταστρέψετε τη συσκευή σας.

Υπάρχει σίγουρα ένα επιχείρημα ότι η λειτουργία του υπολογιστή σας σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της CPU σας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα συμβούλευαμε τους χρήστες Laptop να τρέχουν το Folding @ Home σε Laptop με την «Πλήρης» προεπιλογή απόδοσης ανά πάσα στιγμή, απλώς και μόνο επειδή θα αντισταθείτε σε αυτό το θερμικό όριο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτές τις θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς άλλα στοιχεία του Laptop.

Ωστόσο, εάν έχετε έναν από τους καλύτερους υπολογιστές για παιχνίδια(Gaming PC), εξοπλισμένους με συμπαγή ψύξη CPU και αξιοπρεπή ροή αέρα, πραγματικά δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε. Εάν μπορείτε να διατηρήσετε τον επεξεργαστή σας κάτω από 80 βαθμούς Κελσίου υπό πλήρες φορτίο, θα πρέπει να αισθάνεστε απόλυτα άνετα να εκτελείτε το Folding @ Home για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να κάνετε μόνο ό, τι αισθάνεστε άνετα με τον υπολογιστή σας. Αν δεν γνωρίζετε ότι διαθέτετε αυτό το θερμικό κεφαλάρι, είναι ίσως το καλύτερο να αποφύγετε την προεπιλογή «Πλήρης», απλώς για να διατηρήσετε τη μακροζωία του υπολογιστή σας - αλλά, πάλι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

αρχείο λήψης 1Με αδράνεια η χωρίς αδράνεια;

Εδώ στο TechRadar, έχουμε πρόσβαση σε κάποιο πολύ ισχυρό υλικό υπολογιστή, οπότε καταφέραμε να έχουμε τον υπολογιστή μας να τρέχει Folding @ Home σχεδόν χωρίς διακοπή. Με ένα AMD Ryzen 9 3900X, μπορούμε συνήθως να ολοκληρώνουμε ένα project κάθε 15 λεπτά με τη ρύθμιση απόδοσης στο "Full", χωρίς να επηρεάζει πραγματικά την εργασία μας.

Τώρα, προφανώς, δεν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο υλικού, αλλά πολλοί επιτραπέζιοι επεξεργαστές θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν πολύ στην αιτία. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το επίπεδο απόδοσης που έχετε, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα το εκτελείτε ή όχι ενώ εργάζεστε.

Ανάλογα με το είδος της εργασίας που πρέπει να κάνετε, μπορείτε να ξεφύγετε εντελώς από την εκτέλεση ενώ εργάζεστε, αλλά αν όχι, μπορείτε να το ρυθμίσετε να λειτουργεί μόνο όταν ο υπολογιστής σας είναι σε αδράνεια. Για να το κάνετε αυτό, κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο Folding @ Home στο δίσκο συστήματος, επιλέξτε "Web Control" και στη συνέχεια θα ανοίξει ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Μόλις φτάσετε εκεί, θα δείτε μια στήλη που λέει "Πότε". Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε «Μόνο σε αδράνεια» ή «Ενώ δουλεύω».

Εάν επιλέξετε «Μόνο όταν είναι αδρανής», το Folding @ Home θα κάνει το πράγμα μόνο όταν ο υπολογιστής σας δεν λειτουργεί σε άλλες εργασίες. Εάν ο ημερήσιος φόρτος εργασίας σας συνεπάγεται πολλές για υπολογιστικά βαριές εργασίες, αυτό θα σας συνιστούσαμε. Θα το θέλαμε να τρέχει μόνο όταν εργάζεστε, εάν έχετε έναν τόνο απόδοσης.

Και, ακόμα κι αν το τρέχετε ενώ εργάζεστε, μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις για προχωρημένους κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο στο δίσκο του συστήματος σας και επιλέγοντας «Ρυθμίσεις για προχωρημένους».

Αυτό θα ανοίξει ένα παράθυρο που ονομάζεται "FAHControl". Από εκεί, κάντε κλικ στο κουμπί "Διαμόρφωση" στην επάνω αριστερή γωνία του παραθύρου. Εάν μεταβείτε στην καρτέλα "Για προχωρημένους", θα μπορείτε να αλλάξετε την Προτεραιότητα πτυσσόμενου πυρήνα. Από προεπιλογή στο "Χαμηλότερο δυνατό" και σας συμβουλεύαμε να το αφήσετε εκεί.

Αυτό βασικά θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που εκτελείτε να πάρει προτεραιότητα, έτσι ώστε ο υπολογιστής σας να μην χάσει έναν τόνο πόρων στο Folding @ Home ενώ εργάζεστε. Και πάλι, με αυτήν την ενεργοποίηση, καταφέραμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με το F @ H, αλλά η απόσταση σε μίλια μπορεί να διαφέρει από τους κεντρικούς σέρβερ.

Η πηγή προήλθε απο εδώ: https://www.techradar.com/news/how-you-can-use-your-pc-to-help-scientists-develop-a-treatment-for-the-coronavirus

Read 1184 times Last modified on Παρασκευή, 19 June 2020 09:04