Χάλασε η συσκευή σας; Η PcLike είναι ΕΔΩ για εσάς!  

 

Πέμπτη, 26 March 2015 00:00

Ερευνητής ελέγχει κινήσεις συναδέλφου στην 1η ανθρώπινη διεπαφή εγκεφάλου-προς-εγκέφαλο

Rate this item
(0 votes)

mind

Στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει αυτό που πιστεύουν ότι είναι η πρώτη μη επεμβατική διεπαφή εγκεφάλου μεταξύ δυο ανθρώπων, με έναν ερευνητή σε θέση να στείλει εγκεφαλικά σήματα μέσω του Διαδικτύου για να ελέγχει τις κινήσεις του χεριού ενός συναδέλφου ερευνητή.

 

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές καταγραφές του εγκεφάλου και μια μορφή μαγνητικής διέγερσης, ο Rajesh Rao έστειλε ένα εγκεφαλικό σήμα στον Andrea Stocco από την άλλη πλευρά του πανεπιστημίου, προκαλώντας το δάχτυλο του Stocco να κινηθεί πάνω σε ένα πληκτρολόγιο.

Αν και οι ερευνητές στο Duke University έχουν αποδείξει επικοινωνία εγκεφάλου-προς-εγκέφαλο μεταξύ δύο αρουραίων, και οι ερευνητές του Χάρβαρντ έχουν αποδειξεί επικοινωνία μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός αρουραίου, ο Rao και ο Stocco θεωρούν ότι αυτή είναι η πρώτη επίδειξη της διασύνδεσης δύο ανθρώπινων εγκεφάλων.

«Το Διαδίκτυο ήταν ένας τρόπος για να συνδέσουμε υπολογιστές, και τώρα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να συνδέσουμε εγκεφάλους», δήλωσε ο Stocco. «Θέλουμε να λάβουμε τη γνώση ενός εγκεφάλου και να την διαβιβάσουμε απευθείας από τον έναν εγκέφαλο στον άλλο."

Ο Rao, καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών και της μηχανικής, έχει ασχοληθεί με την διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή στο εργαστήριό του για περισσότερα από 10 χρόνια και μόλις δημοσίευσε ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα. Το 2011, ωθούμενος από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, πίστευε ότι μπορούσε να αποδείξει την έννοια της ανθρώπινης διεπαφή εγκεφάλου-προς-εγκέφαλο. Έτσι συνεργάστηκε με τον Stocco, επίκουρο καθηγητή της ψυχολογίας.

Στις 12 Αυγούστου, ο Rao κάθισε στο εργαστήριό του, φορώντας ένα καπέλο με ηλεκτρόδια συνδεδεμένο με μια μηχανή ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, η οποία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Ο Stocco ήταν στο εργαστήριό του στην άλλη πλευρά του πανεπιστημίου φορώντας ένα μωβ καπέλο πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί πηνίο διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης κατευθείαν πάνω από το σημείο του εγκεφάλου το οποίο ελέγχει την κίνηση των χεριών.

Ο Rao κοίταζε μια οθόνη υπολογιστή και έπαιζε ένα απλό παιχνίδι με το μυαλό του.Όταν έπρεπε να πυροβολήσει με το κανόνι κάποιον στόχο, φανταζόταν να κινεί το δεξί του χέρι (προσέχοντας να μην κινήσει πραγματικά το χέρι του), για να πατήσει το κουμπί "πυρ". Σχεδόν ακαριαία, ο Stocco, ο οποίος φορούσε ακουστικά που ακυρώνουν τον θόρυβο και δεν κοιτάζε σε καμιά οθόνη υπολογιστή, κούνησε χωρίς την θέλησή του τον δείκτη του δεξιού χεριού του για να πιέσει το πλήκτρο spacebar στο πληκτρολόγιο μπροστά του, έτσι ώστε να πυροβολίσει με το κανόνι. Ο Stocco σύγκρινε αυτήν την αίσθηση της κίνησης του χεριού του χωρίς τη θέλησή του με ένα νευρικό τικ.

«Ήταν τόσο συναρπαστικό όσο και ανατριχιαστικό το να παρακολουθώ μια φανταστική ενέργεια από το μυαλό μου να μεταφράζεται σε πραγματική δράση από άλλο εγκέφαλο», δήλωσε ο Rao. "Αυτό ήταν βασικά μια μονόδρομη ροή των πληροφοριών από το μυαλό μου στο δικό του. Το επόμενο βήμα είναι να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των δύο εγκεφάλων ».

"Διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή είναι κάτι που οι άνθρωποι σκέφτονταν πριν από πολύ καιρό», είπε η Chantel Prat , επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, γυναίκα του Stocco και ερευνητικός εταίρος που βοήθησε τη διεξαγωγή του πειράματος. «Έχουμε συνδέσει έναν εγκέφαλο στον πιο σύνθετο υπολογιστής που έχει μελετηθεί ποτέ, και αυτός είναι ένας άλλος εγκέφαλος."

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η σημαντική ανακάλυψη φέρνει στο νου όλων των ειδών των σεναρίων επιστημονικής φαντασίας. Ο Stocco αναφέρεται χαριτολογώντας σε αυτό ως "Vulcan mind meld"(αναφορά από το star trek, όπου οι σκέψεις δύο ανθρώπων συγχωνεύονται τηλεπαθητικά με αποτέλεσμα την ύπαρξη μιας μοναδικής προσωπικότητας σε δύο σώματα). Αλλά ο Rao προειδοποίησε ότι η τεχνολογία αυτή διαβάζει μόνο ορισμένα είδη απλών σημάτων του εγκεφάλου, και όχι τις σκέψεις ενός ατόμου. Και αυτό δεν δίνει σε κανέναν τη δυνατότητα να ελέγχει τις πράξεις σας παρά τη θέλησή σας.

«Νομίζω ότι κάποιοι άνθρωποι θα ταραχτούν από αυτό, επειδή θα υπερεκτιμούν την τεχνολογία», δήλωσε ο Prat. "Δεν υπάρχει δυνατότητα η τεχνολογία που έχουμε να χρησιμοποιηθεί σε ένα πρόσωπο εν αγνοία του ή χωρίς την πρόθυμη συμμετοχή τους.»

Ο Stocco είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αρκετά χρόνια από τώρα, για παράδειγμα, από κάποιον στο έδαφος για να βοηθήσει μια αεροσυνοδό ή επιβάτη να προσγειώσει ένα αεροπλάνο εάν ο χειριστής πάθει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ή ένα άτομο με σοβαρή αναπηρία θα μπορούσε να επικοινωνήσει τις διάφορες επιθυμίες του, όπως για παράδειγμα, για φαγητό ή νερό. Τα εγκεφαλικά σήματα από το ένα άτομο στο άλλο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμη και αν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα.

Read 8321 times Last modified on Δευτέρα, 06 April 2015 09:59

Γρήγορα

Επισκευές από 30 λεπτά

Οικονομικά

Στις καλύτερες τιμές της αγοράς

Εγγυημένα

Εγγύηση σε όλες μας τις επισκευές

Αποστολές

Δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα

Περισσότερα

Περιφερειακά - Πωλήσεις Η/Υ

Στο κατάστημά μας, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία
περιφερειακών Η/Υ
 

Πωλήσεις καινούριων - μεταχειρισμένων laptop,
υπολογιστών και tablet

 

 

 

Σχετικά με εμάς

Είμαστε μία ομάδα νέων ανθρώπων με όρεξη για δημιουργικότητα όπου έχουμε εδραιωθεί στην αγορά από το 2005. Οι ευχαριστημένοι πελάτες μας μπορούν να σας μιλήσουν για μας και να σας πουν για το πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία μας. Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε πάντοτε με σεβασμό σε σας, στα θέλω σας και στις ανάγκες σας.


Facebook icon 2013.svg 1
  instagram 1581266 1920  share img

 

Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 164846903000

Επικοινωνία

Εθνικής Αντιστάσεως 134
Καισαριανή
ΑΤΤΙΚΗΣ
16122
2107217525